office@asar.ro

Urmeaza un cutremur?

Urmeaza un cutremur?

Urmeaza un cutremur?

Asociația Seismic Center ASAR efectuează cercetări și studii în domeniul studiului factorilor precursori având rezultate bune și proiecte publice începând cu anul 2017. Pentru a afla mai multe despre câteva dintre proiectele Asociației Seismic Center ASAR accesați adresele link de mai jos:

Activitate Non-Profit

REDUCEREA RISCULUI SEISMIC 2019 – 2021

*Proiectele SEISMIC CENTER ASAR
nu sunt incluse in nici o forma de finantare sau proiect de finantare,
acestea fiind relizate din resurse proprii si cu sprijinul sustinatorilor.

Pentru a sprijini activitatea și proiectele Asociației Seismic Center ASAR efectuați o donație utilziand adresele de mai jos:

Asociatia Seismic Center ASAR

RO72INGB0000999909777506

APASA AICI SI DEVINO MEMBRU

Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit și sprijină proiectele Asociatiei Seismic Center ASAR. Descarcă Formularul 230 cu datele Seismic Center ASAR, completează-l și depune-l la ANAF:

Redirectionaza impozit

Pentru mai multe informatii vă rugam să ne scrieti la office@asar.ro

Vă mulțumim !

Urmează un cutremur major? Mai jos vei afla ce trebuie să știi și ce trebuie să faci în cazul în care urmează un cutremur major.

În cazul producerii unui cutremur efectele acestuia sunt în funcție de magnitudinea acestuia dar că reguli generale se pot distinge câteva aspecte:

  1. În funcție de locație:

A. În apartament

– Dacă vă surprinde un cutremur în apartament la bloc sau birou nu trebuie în nici un caz să părăsiți apartamentul sau biroul în timpul mișcării seismice utilizând scările imobilului sau liftul, ESTE COMPLET INTERZIS.

– Scările se prăbușesc  cel mai repede iar casa liftului poate suferi avarii grave sau se poate prăbuși. Dacă vă aflați într-un lift în timp ce începe un cutremur apăsați butonul de oprire și apoi butonul celui mai apropiat etaj. Ieșiți din lift cât de repede puteți. Dacă apartamentul sau spațiul comercial are panouri sau plafon placat acestea se pot desprinde dacă magnitudinea cutremurului este una ridicată, în acest caz trebuie să vă poziționați lângă un perete cât mai aproape de centrul apartamaentului său de centrul imobilului și nicidecum nu vă apropiați de pereții exteriori sau de balcon. Iarăși dacă aveți o grindă de rezistență este bine să vă aflați lângă ea dar nu sub aceasta. Cea mai indicată și certifiacta metoda este să vă adăpostiți sub un birou masiv de lemn ori lângă o piesă de mobilier din lemn solid, locație în care aceste piese de mobilier solide să formeze un triunghi care să vă protejeze de obiectele sau tencuială căzută.

– În timpul unui cutremur major pereții se pot crăpa, tencuială poate cade și geamurile se pot sparge. S-a observat că la blocurile avariate din zonele unde s-au produs cutremure majore s-au prăbușit balcoanele, scările interioare și pereții externi iar pereții situați spre centrul imobilului au suferit avarii dar nu au cedat. În cazul unui cutremur devastator blocul cedează cu totul și sunt mai puține șanse să cedeze după ce ultima undă seismică a trecut, deci după ultima mișcare. Țevile de gaz se pot fisura și pot apare incendii. Televizoarele plate se pot prăbuși. Din dulap, magazie, sertare poate cade conținutul.

– Locuri din apartament neindicate: lângă ferestre sau oglinzi, lângă obiecte grele ce ar putea să cadă, bucătăria, balcon, lângă dulapuri la care ușile nu se închid bine, unde șocul poate provoca ușile să vă lovească..

Pentru persoanele cu dizabilități sau cei imobilizați sunt sfătuiți să își acopere capul cu mâinele sau cu alt obiect ex. geanta, carte, etc. sau cei înscriși în programele Seismic Center AȘAR să utilizeze kit-ul pus la dispoziție.

– În cazul unui cutremur NU săriți pe geam deoarece mai mult ca sigur aveți mai multe șanse să muriți degeaba decât să se prăbușească blocul chiar dacă acesta poate suferi avarii grave. Dacă va surprinde cutremurul atunci când doriți să intrați în bloc sau la birou îndepărtați-vă de clădire și așteptați până seismul se oprește. Din imobil se pot desprinde bucăți de tencuială sau zidărie care vă pot lovi sau chiar mai rau accidenta foarte grav.

– Urmați procedura descrisă mai jos la puctul 2 ca să realizați un plan propriu ca să fiți pregătiți atât cât se poate în cazul în care se produce un cutremur major, în cazul în care nu dețineți o soluție bazată pe tehnologia Seismic Center ASAR pentru pre-detecție sau prognoză a cutremurelor cu mult timp înainte ca acestea să se producă iar dacă aveți acces la un astfel de sistem de detecție urmați instrucțiunile din cursurile de pregătire oferite gratuit de Seismic Center ASAR.

B. La casa:
– Intrati sub o masa grea sau un birou sau orice alt obiect de mobilier de care va puteti tine.
– Evitati usile. Din cauza miscarilor usile se pot tranti si pot sa va raneasca
– Protejati-va fata si capul
– Plecati de langa ferestre, usi de sticla, oglinde, sobe, biblioteci, mobilier inalt
– Daca sunteti intr-un scaun cu rotile blocati rotile si acoperiti-va capul si ceafa cu mainile
– Daca reusiti sa iesiti afara din casa indepartati-va de casa cat mai mult posbil.

C. La școala:
– Adapostiti-va sub banca si prindeti-va de piciorul acesteia. Nu stati cu fata spre geam.

D. Intr-un vehicul:
– Incercati sa trageti pe dreapta intr-un loc sigur dar nu in fata unei cladiri daca se poate. Nu blocati soseaua. Feriti-va de poduri, tunele si cladiri. Stati in vehicul.

E. Intr-un loc public aglomerat
– retrageti-va intr-un loc unde mai putin aglomerat. Daca va aflati intr-un centru de magazine retrageti-va langa cel mai apropiat magazin. Placile plafonului se pot desprinde cu usurinta.

F. Afara:
– stati pe loc. Incercati sa va duceti spre o zona mai sigura departe de ferestre, cladiri, stalpi de electricitate.


2. Alocați timp , răbdare și atenție pentru ințelegere și pregătire. Trebuie să vă pregătiți pentru că dvs și familia dvs să:

– evite rănirile și să-i ajute pe ceilalți

– minimizeze efectul cutremurului asupra casei dvs

– supraviețuiească cel puțin 72 de ore după un cutremur în casă sau la locul de muncă fără ajutor din partea echipelor de urgență

Ce este de făcut înainte de un cutremur:

– pregătiți un plan de urgență pentru familia și casa dvs

– interesați-vă despre metodele de prognoză seismică, pre-detecție seismică, și alerta

– dacă locuiți singur pregătiți un plan de urgență pentru dumneavoastră care să aibă în vedere prietenii și vecinii

– învățați metode de prim ajutor medical, inclusiv resuscitare cardio-pulmonară

– aflați care sunt locurile cele mai sigure în casă dvs în caz de cutremur și exersați refugierea dvs în acele zone

Șansele de supraviețuire sunt mai mari dacă vă faceți un astfel de plan împreună cu familia. Începeți să discutați de ce s-ar putea întâmpla și ce trebuie făcut acasă, la școală sau la locul de muncă în caz de cutremur. Pregătiți o listă cu ceea ce trebuie să faceți pentru a vă pregăti pentru o situație de urgență.

Pregătiți-vă casa: mergeți prin casă și imaginați-vă ce ar putea să se întâmple în cazul unui cutremur violent.

– Învățați membrii familiei cum să închidă conductele principale de apă și cum să oprească electricitatea.

– puneți etichete care să arate pozițiile de Deschis / Închis, Pornit / Oprit la conductele de apă, gaz, întrerupătoarele principale de electricitate.

– ancorați bine boilerele și orice alte aparate care prin cădere sau mișcare ar putea rupe țevi de gaz sau apă.

– ancorați bine piesele grele de mobilier

– nu agățați tablouri sau oglinzi grele deasupra paturilor.

Asigurați-vă casa sau apartamentul pentru eventualitatea unor distrugeri provocate de cutremur.

Pregătiți-vă un kit de urgență

Împachetați proviziire de urgență afișate mai jos în pungi de plătic sau cutii rezistente de plastic și plasați-le în locuri sigure din casă: în debara, sub o scară. Trebuie să fie ușor de transportat, să puteți să le luați cu dvs.

Pregătiți un pachet de urgență în mașină în cazul în care va trebui să evacuați locuința și nu vă veți mai putea întoarce.

Aceste provizii trebuie să fie sufieciente pentru supraviețuirea dvs timp de 3 zile.

Apa este esențială pentru supraviețuire. Stocați cel puțin 4 litri de apă / persoană / zi. Cea mai bună este apa plată îmbuteliată în sticle mici de plastic. Puneți-le într-un loc răcoros, la întuneric. Notați pe eticheta dată cumpărării. Înlocuiți proviziile de apă la fiecare 6 luni. Dacă aveți animale de companie pregătiți apă și pentru acestea (aproximativ 30 mililitri de apă / kg / zi).

În cazul în care după cutremur veți avea acces la apă din altă surse, fierbeți apă timp de minim 10 minute și apoi după răcire pputeți să o consumați în siguranță.

În cazul în care sunteți blocat în toalete sau în baie iar rețeaua de apă nu funcționează, puteți folosi pentru băut apă care se află în boilere sau în rezervoarele de apă de deasupra toaletelor.

Mâncarea

Alegeți mâncare care nu trebuie păstrată în frigider, care nu trebuie gătită sau preparată, care este ușor de transportat. Alegeți mâncare care poate fi mâncată de toată familia. Iată cele mai bune exemple:

– conserve de mâncare preparată: fasole fiartă, mazăre, pește, carne, fructe, vegetale, cereale, bomboane.

– lapte praf, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate)

– zahăr, sare, piper, ness

– nu uitați de furculițe, cuțite, linguri

– mâncare specială pentru copii sau pentru persoane care necesită un regim special (diabetici)

Dacă aveți animale de companie nu uitați să puneți deoparte mâncare și pentru acestea.

Păstrați un deschizător de conserve exact in loculo unde ați depozitat conservele.

Îmbrăcămintea

Trebuie să aveți pregătit câte un schimb de încălțăminte și îmbrăcăminte / persoană. Pulover, tricou cu mânecă lungă, tricou cu mânca scurtă, pantaloni rezistenți, șapcă sau căciulă, îmbrăcăminte de ploaie, adidași sau bocanci rezistenți la apă, mănuși de protecție.

Un sac de dormit sau 2 paturi călduroase sunt necesare pentru fiecare persoană.

Kit-ul de prim ajutor

– păstrați câte un kit de prim-ajutor în casă și în mașină.

– medicamente: analgezice, antiseptice

– notați pe o foaie de hârtie medicamentele necesare fiecărei persoane din familie și pregătiți provizii din aceste medicamente

Alte provizii necesare:

– radio cu baterii AM/FM și baterii de rezervă (înlocuiți bateriile de rezervă la fiecare 12 luni)

– lumânări

– lanterne și baterii de rezervă (1 lanterna / persoană). Păstrați-le lângă pat, în mașină și la locul de muncă (împreună cu baterii de rezervă).

– ciocan, cuie, chibrite, sfoară, banda adezivă, pix, marker, carnețel, briceag, fluier (3 fluierături scurte este semnalul pentru ajutor)
Încălțămintea trebuie să fie rezistență la sticla spartă și moloz

– hârtie igienică, șervetele umede, săpun lichid

– săpun, șampon, deodorant, pastă de dinți, periuța de dinți

– saci de plastic

– cărți de joc, cărți de lectură, jocuri – pentru întreaga familie

– cărți de colorat, creioane, jucării, hârtie, etc. pentru copii

Actele necesare

– carnetul de sănătate, cartea de identitate, pașaportul, permisul auto

– bani cash

– documente financiar – bancare, testamente, polițe de asigurare, contracte, acțiuni

– agenda telefonică

– certificat de căsătorie, certifciat de naștere, dovezi, etc.

Este recomandat ca aceste acte să fie închise ermetic în pungi de plastic sau cutii de metal.

Creați un plan de urgență pentru voi și familia dumneavoastră:

– asigurați-vă că fiecare membru al familiei știe ce să facă acasă sau la unitatea de învățământ sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separați unul de celălalt.

– există servicii de tip “pager” sau stații de emisie-recepție ce funcționează și atunci când telefonia mobilă nu funcționează.

– vorbiți cu un prieten din afara localității să fie persoana de contact în cazul unui cutremur. Membrii familiei vor putea ține legătura telefonic cu acesta și vor putea comunica între ei în acest fel în cazul în care sunt separați. De obicei în timpul / după un cutremur, legăturile telefonice interurbane sunt mai stabile decât cele locale.

– stabiliți un loc de întâlnire în cazul în care v-ar fi imposibil să ajungeți acasă.

După cutremur:

– Asigurați-vă că nu sunteți rănit sau dacă nu sunt răniți în locația în care vă aflați. Încercați să-i ajutați pe cei răniți acordându-le primul ajutor.

– Utilizați telefonul doar pentru a anunța o urgență majoră vitală.

– Folosiți îmbrăcăminte care să vă protejeze de moloz sau de geamuri sparte.

– Observați imobilul să vedeți dacă a suferit distrugeri. Dacă observați că locuința nu mai este sigură, ieșiți și nu mai intrați înăuntru.

– Nu aprindeți focul, nu folosiți brichete, chibrituri și întrerupătoare până când nu vă asigurați că nu sunt scurgeri de gaze. Folosiți lanterne și nu închideți robinetele principale de la țevi decât dacă sunt avarii la acestea.

– dacă aveți apă la robinet imediat după cutremur, umpleți cu apă cadă de baie și orice alte recipiente.

– Urmăriți pe internet la televizor și radio anunțurile oficiale.

– nu folosiți autoturismul decât în caz de urgență majoră. Păstrați drumurile libere pentru ambulanțe și pompieri.

– dacă sunteți în vehicol iar în jurul acesteia au căzut cabluri de electricitate de pe stâlpi, nu coborâți din mașină. Așteptați intervenția salvatorilor.

– Nu atingeți și nu vă apropiați de  cablurile căzute de pe stâlpi la mai puțin de 7-8 metri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *